szekelyudvarhely foter

"Scall Fast" baratom ismetelten egy olyan temat erintett amirol ugy erzem itt az ideje irkalni kicsiket.
Székelyudvarhely történelmi belvárosa régi fényében pompázhat
hat nem. sajnos en mar nem is emlexem hogy mikor erezhettem barmit is a tortenelmi belvaros feelingbol, pomparol meg ne is beszeljunk.

egy halom muemleknek kikialtott szobor probalja ekesiteni, sajnos eredmenytelenul. ez egyetlen ertelmes emlekmu meglatasom szerint az orban balazs szobor. a tobbirol meg azt sem tudja nagyatlag hogy kicsoda, ami nemcsoda, hisz azonkivul hogy a lefolozendo palyazati penzt ra felvettek, semmi ertelmuk nincs, es semmi kozuk udvarhelyhez. a "Szakállbá" baseballozo orosz katonaja meg egy vicc.

az epuletek el vannak ronditva minosegtelen cegerekkel, reklamokkal, es az emberi igenytelenseg jeleivel. az ingatlanok mar visszaigenyelhetoek (tulajdonosuktol elvettek a komcsi idoben), de mar nem sok ertelme van, mert vagy a ciganyok laktak le teljesen, vagy a Nagyok vannak belekoltozve.

a Ceausescu rezsim idejen a varoskozpont kulturerteku epuleteibe ciganyokat koltoztettek, mivel elromanositani nem tudtak a varost, legalabb elciganyositottak. szerencsere azert nem engedett a koznep az elnyomasnak, legalabbis amig mukodott a securitate, a kommunizmus rendfenttartoja.
egy kis kitero:
1990. június 15.
...
A székelyudvarhelyi viszonyokhoz hozzátartozik, hogy az 1989-es változás elotti években a Securitate eroszakos bánásmódjának áldozata lett 1983-ban Pálfi Géza katolikus pap. Tamás Géza történelemtanárt 1985-ben az udvarhelyi kórház idegosztályán kezelték a Securitate zaklatása miatt, Fábián Árpádot 1988. novemberében kezelték a kórházban az eroszakos bánásmód miatt. Bodor Árpádot Ionel Nois milicista nyomorékká verte, Ungvári Ferenc pedig belehalt ugyanezen milicista kínzásába...
Inczefi Tibor: Illie-e Ilica?
Valóság (Bukarest), jún. 15.

1992. április 2.
Iliescu elnök Hargita megyében négy személyt tüntetett ki az 1989-es román forradalom vértanú-hose címmel, négy szekust, akik akkor a népharag áldozatai lettek /Coman Dumitru, a székelyudvarhelyi Securitate parancsnoka, Ferenc Imre székelyudvarhelyi milicista, valamint Danila Gavril és Cheuchisan Liviu zetelaki, illetve oroszhegyi milicista orsparancsnok/. Ezen veroemberek meglicseléséért súlyos börtönéveket adott a bíróság. Most ezekbol a pribékekbol csinál Iliescu hosöket. Hargita megye prefektusa, Pataki Imre visszaküldte a kitüntetéseket, nem volt hajlandó azokat átadni a hozzátartozóknak. Ugyanezekben a napokban Hargita megyébol hat ártatlan embert agyonlottek. Ok nem voltak hosök?
Ferenczes István: Hosök lettek Ceausescu emberei?
Erdélyi Napló (Nagyvárad), ápr. 2.


rendszervaltas ota mindenki magasrol leszarja a cigyankerdeset, es mostmar nagyon is aktualis a romankerdes is, ami viszont szasz jenonek koszonheto. egy udvarhelyi foellensege (Paci ) nagyon jo baratom volt, es elsokezbol informalodtam sok aljass tettrol, ami jelen esetben emlitesre melto, a romanok betelepitesi programjanak jovahagyasa es a hires cserehati eset.
a magyar ajkú többségbõl kisebbség lett.
amig el nem kalandozok tulsagosan, gyorsan bellinkelek par altalam keszitett fotot szekelyudvarhelyrol. mint lathato, olyankor fotoztam amikor senki emberfi nem rondit bele a kepbe, csak ezert tunik kellemes helynek. ;)



szaszjeno erdektevekenysegeire nagyon jo bizonyitek volt az alabbi esemenyek folyamata is:
Szász Jenõék Székelyudvarhelyen nagy dírrel-dúrral összehoznak egy székely népgyûlést, egy komolynak tûnõ kiáltvánnyal, hogy amikor megjelenik Basescu államfõ, akkor õfõméltósága, a polgármester, aki mindenütt szidja az RMDSZ-t, azt sem tudja, melyik kezét csókolgassa az államfõnek.
Ha autonómiát akarunk, eloször saját árulóinkkal kell leszámolnunk
Makkay József, Erdélyi Napló 2007-01-13 16:37

-Milyennek látja Székelyudvarhely polgármestere 2006-ot? ...
-..
hogy 1996 és 2000 között olyan testület volt a helyi tanácsban, amelyik támogatta munkámat..
Ebben az idoszakban Székelyudvarhely óriásit fejlodött.. 2000-re mi lettünk a Székelyföld fovárosa.
itt pontositanom kell, ugyanis Udvarhely azelott is orulhetett a "Székelyföld fovárosa", "Székelyföld kulturális fovárosa", "Székelyföld iskolavárosa" címeknek, amelybol mara semmi nem maradt. a fovaros cimszo azert nem talal mert semmi nem maradt amire buszkek lehetnenk, iskolavaros azert nem mert a hires Tamási Áron Gimnazium a szinVonal ala irando, a Pallo Imre Muveszeti Szakkozepiskola vagy eluldozi, vagy kivegzi az egyenisegeket, a Modern Uzleti Tudomanyok Foiskolaja pedig magyarorszagi rendszeru oktatasra epul, ami koztudottan joval a romaniai elvarasok alatt van.
maradt a "Székelyföld politikai vicce" avagy "Székelyföld leg fejlodokepesebb varosa" cim. az elozo koszonheto szaszjenonek es a partok munkasaganak, az utobbi pedig a falurol bekoltozott parasztoknak, es valutabol es lakasmaffiai tevekenysegekbol meggazdagodott ciganyoknak. kik hatalmas mennyisegu penzt hordanak ossze, de nem a varosnak termeszetesen. az csak a latszat.
Miután 2001-ben az Udvarhelyi Polgári Egyesület tanácsosait az RMDSZ-esek kizárták, elkezdodött egy politikai szempontból is értelmetlen vita, ami visszafogta a város lendületét. Politikai monopóliumából fakadóan a többséget az RMDSZ adta. Ok nem egy konstruktív ellenzéki feladatot vállaltak a polgármesterrel szemben.
2006-ban, a helyi tanács feloszlatásának pillanata oxigénhez juttatta a várost. Bizonyíték erre a második félév: az elmúlt 30 évben nem voltak olyan aszfaltozási munkálatok, mint ame-lyeket a tavaly tudtunk megvalósítani a tanács feloszlatása után.
igen. a rendszervaltas utani 6 ev a kommunizmus szemetenek sopresevel telt, es amikor mar lehetett volna utakat epiteni, megvalasztottuk szasz jenot, hogy o majd fog. hat nem. el kellett teljen 10 ev, hogy vegre megejtsenek egy utfoltozast.
31 utcát aszfaltoztunk le 45 milliárd régi lej értékben. Felújítottuk a muvelodési házunkat, a járóbeteg-rendelot a Sziget utcában, tetotereket építünk be a városi kórházban, új osztályokat hozunk létre a tanügyben, befejeztük az Orbán Balázs hidat, (szekelyudvarhelyi "4-es metro" projekt) így birtokba tudtuk venni az egész Orbán Balázs utcát, felújítottuk a vasúti átjárót, fel tudtuk újítani a sportcsarnokot. Néhány hónap alatt új lendületet kapott a város.
csak azt felejtette el megemliteni, hogy ezek a legabszurdabb korulmenyek kozt is halaszthatatlanok voltak, es mindez inkabb az eros propagandahatassal biro szekelyudvarhelyi medianak koszonheto, es kozelsem az osszetarto varosvezetesnek.

Szabó K. István-nak eveken keresztul kellett harcolnia - nem sok eredmennyel a - Szekelyudvarhelyi Tomcsa Sandor Szinhazert es annak fenntartasaert. szekelyudvarhelyen a kulturaert meg kell harcolni a polgarmesterrel!?

lehetne meg oldalakon keresztul boncolgatni a temat, sajnos soha nem jutnank a vegere. amire befejezunk egyet, ujabb aljassag jon napvilagra. a lenyeg hogy a helyi mediaba nem tud beferkozni - es mar nincs is ertelme -, a helyiek tisztaban vannak a tenyekrol. a magyar mediaban meg azt nyomnak amit szaszjeno akar, cinkosaival egyutt, sajat erdekuk, es egeszsegukre! csak a por udvarhelyt hagyna mar a francba, bekeben megfulladni a sajat szaraban.

a riport.ro oldalon fellelheto nehany olyan szekelyudvarhellyel foglalkozo tema, amely kevesbe irodott a politika egisze alatt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008