e-tarsadalom

eppen kedvenc idopazarlasommal foglalkoztam (BiteFight a vérre menő játék), amikor egy tetszetos irasra bukkantam, nem tudom kihagyni h ne publikaljam en is, ezzel hozzajarulva az e-tarsadalom fejlodesehez:
Az internethasználat különbsége régiek és újak között!

Az 1980-as években kezdett beindulni a számítástechnika kis hazánkban is. Első gépem, mint sok öregnek, egy C64 volt, majd egy 286, 386, 486 következett. Beköszöntöttek az 1990-es évek és lassan eljött itthon az internet korszaka. Ekkor már egy Pentium tulaja voltam 56K-s modemmel. Jött az internet, jöttek a különböző közösségi oldalak, hírportálok. Megjelentek a fórumok is. Mi akik még valamelyest emlékeztünk a régi ídők szabályozott rendszerére, érdekesen és kiváncsian tekintettünk eme új dolgokra. Persze mint, ahogy régen is, megismerkedtünk a szabályokkal. Tudtuk, hisz belénknevelték. Szabályok vannak és lesznek, be kell tartani őket! Jött az új dolog: A fórum! Eljött vele az anonim és szabad vélemény nyílvánítás korszaka! Eleinte persze mi is vétettünk rengeteget, trágár szavakat használtunk, szidtuk egymás felmenőit, szidtunk a rendszert és mindent amit lehetett. Mi kis user-ek, észleltük, hogy bizony vannak itt nálunk nagyobb emberek. Megjelent a MODERATOR és idézett a szabályzatból amit mi belépéskor úgye elolvastunk és elfogadtunk, csak megfeledkeztünk róla. Jól lehordott mindenkit és néhány notórius kivételtől eltekintve meg is fogadta mindenki a tanácsát. Innentől kezdve igyekeztünk kultúráltan nyomogatni a billentyűket. Elkezdtünk értelmesen vitázni. Gyorsan gyarapodott a közösség. Jött egy újonc, hát mi is idéztünk neki a szabályzatból és mutattuk, hogy mi is ilyenek voltunk és ezt kaptuk. Ők is megfogadták(többségük) és okosodtak velünk együtt a továbbiakban. A fórumokon a kezdeti ídőszakot leszámítva 98-ig viszonylagos béke honolt. Volt pár nagyobb kihágás és veszekedés, de ezek hamar letüntek.

Eljött a 98-as év.

Ekkora felnőtt egy olyan nemzedék aki már a szabályokon túl(értsd rendszerváltás után) született ill. nem rendelkezett emlékekkel a régi ídőkből. Az új nemzedék belecsöppent ebbe a szabályokkal teli és a saját etikettével megalkotott világba. Ők csak nyomták a gombot. Nem, hogy a GY.I.K jelentését nem tudták, de még a szabályokat sem olvasták el. Felvetettek valami témát, persze rossz helyre. Mi illedelmesek voltunk és linkeltük neki a megfelelő helyet. Segítségünkért a hála általában egy: Ez nem válasz a kérdésemre(persze ők kevésbé nyomdai módon írták) felelet volt. Nem értettük, hogy mi van, felment bennünk a pumba és közöltük vele a dolgokat, ídéztünk a szabályokból és mondtuk, hogy majd jön a MOD. Persze erre megint csak mi lettünk leszúrva, és még azt is felvette az újonc, hogy ki az a MOD?

Itt mi általában feladtuk, gondoltuk majd az illetékes megrendszerezi. Sajnos egyre több ilyen újonc jött. Sem mi sem a MOD nem bírta, jöttek a ban-ok.

Teltek múltak az évek és egyre több új user érett meg arra, hogy gépet és netet kapjon. A szabályokról semmit nem tudnak, ők már hírből sem tudják mi volt régen. A történelemmel is csak 14 éves korára ismerkedik meg. Sajnos gépet 10évesen már kap, a négy év alatt minket boldogít és mi okosítjuk őt.

Ma 2007-et írunk.

Odáig jutott a netes társadalom elitebb része(a régi öregek akik kikupálódtak, netán valahol már ők is MOD-ok), hogy első kérdése egy rendzavaró esetén: Korod? /Persze ez a kérdés leginkább csak magában vetődik fel, hisz az internet anonim./ Az ok egy nagyon egyszerű következtetésből származik: Aki 1990 után született valószínűleg nem ismeri a szabályokat és az illemet. Kivételek mindig vannak, hála a még kitartó szülőknek.

El kéne gondolkodni minden kedves új internetfelhasználónak! Elolvastad-e és betartod-e kellő mértékben a szabályokat és az etikettet?

Remélem megérem azt a napot mikor mindenki !megint! úgy kezdi a regisztrációt, hogy elolvassa a szabályzatot.

További szép napokat és békés fórumozást kívánok mindenkinek.
or!on

ezzel folalkozo thread itt:
or!on: Internethasználat különbségei régi motorosok és újak közt

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Amennyiben a szabályzat egyszerűen a cionisták szájkosara (cenzúra, hsz-törlések, vérbalos index fórumos moderátorok...), nem, amúgy mint nemzeti szocialista, az antiszociális viselkedés távol áll tőlem. :)

Amúgy a youtube-on van egy csikimacko nevű user, aki Pozsonyi Ádám. Őtőle volt a "tegnapi" video amire nem volt link a pilus postban XD Azért nem baj hogy elpostáztam? Egyébként szerintem (még) KEVÉS a Gárda és nem "túl sok". Még kezdetleges a dolog.

Időközben ahogy az várható volt, felmentették a macskagyilkost is. Ahogy a népszavás zsidó léderer fiát is 2004-ben, aki kereszteket tördelt, fűrészelt derékba. A zsidók körében kedvelt a jogi pálya, valamint a legtöbb zsidó Budapesten él. A bíróságok ilyetén működésének igazi oka a talmud ide vonatkozó részeiben keresendő.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008