Kulturális kreatívok

Az jól látható, hogy az Európában és az USA-ban is egyaránt tapasztalható – súlyos pénzügyi, gazdasági, szociális, energetikai, élelmezési, stb. – válságjelenségek hatására ezekben az országokban az átlagemberek, a civilek olyan, akár globális forradalomnak is nevezhető, kulturális, szociális és politikai változások sorozatát indították el, melyben a hierarchikus rendszerek csúcsán élők tehetetlenül néznek szembe a hatalmi piramisok lábánál álló civilek felébredő öntudatával és szabadságvágyával.
Takáts Péter

a hierarchikus rendszerek azért haladnak a bukás felé, mert manapság mindenki számára elsajátítható a hatalom megszerzésének tudománya. a társadalmak előtti időben az erő, majd a vallás, későbbiekben a hódítók, királyok, diktátorok, politikai vezetők, tudomány, média, majd a pénz irányította a tömegeket. manapság pénzhez, médiához, politikai vagy szellemi vezetői pozícióhoz bárki hozzáférhet, ráerőltetheti véleményét és gondolatait közösségekre, ezáltal erősíti a közösségek különbözőségét, majd társadalmi széthúzást.

ezen problémát felismerve szellemi közösségek, kommunák vannak születőben, és van egy eddigiektől drasztikusan különböző terület: a cyberspace, a még kevésbé korlátozott megnyilvánulási tér - ahol szintén épülnek hierarchikus rendszerek, viszont fejlődőben egy másik ág -, ahol csak a technológia szab korlátokat, a többi az egyénre van bízva.

napjainkban egyre több különböző összeesküvés-elmélet lát napvilágot; vanak kik hisznek, vannak kik tagadnak és vannak közömbösek a témával kapcsolatban, egy viszont igaz:
a hatalom jelenlegi birtokosai minden erővel igyekeznek belénk sulykolni, ill. azt a látszatot kelteni, hogy változtatni már nem lehet, ez a lehető legjobb és legalkalmasabb rendszer amiben ma élünk és már csak ennek a javítgatásával lehet előbbre jutni.

Kulturális kreatívok

...a gondolkodáson keresztül szeretnék megérteni a világ dolgait és folyamatait, rájuk a hagyományos reklám és marketing módszerek nem tudnak úgy hatni, mint a többi emberre, mert a felmérés tanulsága szerint ezeket egyértelműen elutasítják, és úgy érzik, hogy ezek durva beavatkozások az életükbe és támadásnak, külső erőszaknak tekintik szabadságuk ellen. Ezek az emberek szeretnék a világban zajló folyamatok összefüggéseit teljességükben látni, tehát az elejétől a végéig pontosan tudni, hogy milyen folyamat és miért történt. Nagyon szeretnék tudni, hogy a nyilvánosságra került dolgok mögött valójában milyen háttér és okok rejtőzködnek, vagyis, hogy mi is az igazság. Rendkívül komoly és rendkívül intenzív belső életet élnek és erre a belső életre nagyon nagy súlyt helyeznek. A spirituális gondolkodásnak, a szentségnek, vagy a szent dolgoknak egy újfajta formáját alakították ki, vagy szeretnék kialakítani. Ez az új szentség pedig nem más, mint az a törekvésük, hogy egyéni fejlődésüket a másik embernek ill. a szellemi világ szolgálatába állítsák. Továbbá ezeknek az embereknek az az alapelve, hogy amiről beszélek, azt is akarják az életükben megvalósítani. A kulturális kreatívok
Hogyan változtatja meg 50 millió ember a világot

update:
írásomban félreérthetőségre az ad lehetőséget, hogy nem tértem ki olyan részletekre, melyről később kiderült, fontosak, miszerint
a mai, társadalmi hierarchikus rendszerek azért haladnak a bukás felé, mert manapság mindenki számára elsajátítható a hatalom megszerzésének tudománya.

ezért utólag is elnézést kérek, de még elő fog fordulni ;) ez a vita lényege, hogy az ilyen fontos részletek kibukjanak, és kommunikációnk még egyértelműbbé váljon.

Megjegyzések

keynra üzenete…
Mindenki számára elsajátítható a hatalomszerzés tudománya? Nem hinném. Van aki a tömeg részének születik, s bármilyen eszközök állnak is rendelkezésére, nem való a hatalomra, épp ellenkezőleg,
terelgetésre szorul.
A kis kommunák is hierarchiával működhetnek csak (ez emberi mivoltunkból következik).
De jó megoldásnak tartom, mert kis közösségek esetén a piramis csúcsa nem vesz még a fellegek magasságába, így ellenőrízhető marad.
Már csak az kérdéses számomra, hogy akik ily intenzív belső életet élnek, spirituális gondolkodással, újraértelmezett szentséggel fűszerezve, hogyan tudják a saját kis rendszerüket felépíteni?
Mert bizony ez nem(csak) a szellemi erőnléten múlik.
eapo üzenete…
a jelen korban pont az a probléma, hogy arra nem érdemeseknek van hatalma. legkézenfekvőbb példák az apuci pénzén élősködő fiatalok, guruk által okított magukat szakembernek valló feltörekvők; tanulmányok.
stratégiák milliói elérhetők: "gazdagodj forgatókönyv szerint", "bárki lehet szellemi vezető", "ismerd meg a benned rejlő erőt", mindenki hozzáférhet a jóga tanához is, egyszóval az emberiség legféltettebb kincséhez: a tudáshoz.

vannak és mindig is voltak hierarchia nélküli kommunák, az ember hierarchiafüggősége nem alapvető emberi tulajdonság, hanem megszokáson alapuló tudati korcsosulás.

laikusok által a spiritualitásról alkotott tévképzet az egyházba vetett hit, vagy egyéb primitív emberi műben való hit. spiritualitás alatt nem a szellemiség elkorcsosult tévképzete értendő, nem hit alapú, hanem az egység, a boldogság, a szeretet ismerete és tisztelete (ezen alapszik minden ma ismert vallás).

helyes a meglátás miszerint nem csak a szellemi erőnlét a fontos, viszont az egészséges szellemiség következménye a fizikai világgal való összhang.

ha valamely gondolatom nem érthető, kérdezzetek.
Pannóca üzenete…
Szerintem sem sajátítható el mindenki számára a hatalomszerzés... ez egyébként sem pusztán egy technika, számos tőke kell hozzá. Bár nincs elzárva a legtöbb ember kapásból valamilyen szempont alapján, valós lehetősége az előrejutásra mondjuk mezei munkával/tehetséggel/kitartással nagyon minimális.
Nyilván mások a korlátok, mint régen, könnyen átjárhatónak tűnnek a szintek. Megtévesztő ez az álszabadság, én semmivel nem érzem szabadabbnak magam mint egy középkori jobbágy. Annyi minimális kis mozgástered van minden társadalomban hogy ne nagyon pattogj, semmi több.
A hierarchia igényről... egészen ősi dolog az embereknél is, a tevékenységeket (vadászat, gazdálkodás, oktatás, hit) össze kell hangolni, ehhez kellenek vezetők. A javak sem egyenletesen oszlanak el... talán ha egy olyan közösségről beszélünk ahol a teljes jólét adott, de a teljes egyenlőségben nem hiszek, ütközik az ember természetével, KELL a hatalom.
eapo üzenete…
hmm.. valami nagyon nem egyértelmű irományomban, mivel sokan megcáfolják az állítást, hogy "manapság pénzhez, médiához, politikai vagy szellemi vezetői pozícióhoz - azaz hatalomhoz - bárki hozzáférhet"
előző kommentemben szintén bizonygattam, ismételten megpróbálom:
3.700 forintért lehet vásárolni olyan könyvet, amelyben lépésről lépésre le van írva, hogy hogyan lehet meggazdagodni X nap alatt; torrentelhető e- és audio-bookok tömkelege foglalkozik azzal, hogy hogyan hozz létre a semmiből, szakképesítés nélkül terméket, légy valamely piac guruja, vagy tegyél szert olyan önismereti és önbecsülési tudásra, mely birtokában képes vagy megváltani a világot. mindenkinek megadatik az esély arra, hogy hatalomra kerüljön, és most csak pár újabb példát soroltam, van még ezernyi.

ez alapján ismétlem: mindenkinek - még a béláknak meg józsibácsiknak is - megadatik a lehetőség, hogy hatalomra tegyen szert, legyen az gazdasági, vallási, tudomány vagy szakismeret általi, vagy csupán egyszerű emberi értékek felvállalása által bizonyított; a lényeg, h képes rá.

Pannóca is és sokan mások megfogalmazták, hogy egy hatalom nélkül működő közösséghez alap szükséglet a teljesség és a jólét, a biztonság, a szabadság, a szeretet, az összetartás, őszinteség, és egyebek...

sajnos meg tudom érteni, hogy már nem hisz a mai ember ezen alapvető emberi tulajdonságokban; de vannak akik igen, és ők képesek rá.
Pannóca üzenete…
Akkor most képzeljük el, élsz piripócson a legutolsó utcában, nincs mit enned, nincs víz meg áram a kis knyhótokban, esélytelen, hogy a szüleid beiskolázzanak. A mikulás meglep egy ilyen csodakönyvvel, amiben leírják hogyan lehetsz szép-okos-gazdag-sikeres. Az leszel? :S
/Ha egyáltalán sikerül elolvasnod, akkor sem érted miről szól, ez nem a te világod... soha nem leszel ilyen közegben, nincsenek eszközeid, onnan kinéznének, nincs amúgy sem tőkéd, hogy belevágj./

A mostani lehetőségek nagyon elviek. Jó, biztos van valamennyi mobilitás, de azért még ma is szinte végérvényesen eldönti a jövődet, hogy hova születsz.
(És persze vannak álmai az embernek, meg céljai is, de azok egészen középosztálybeliek. :S)

Amiről te beszélsz az amerikai álom, biztos meg is történik sokezerből egyszer, de ehhez a tudáson meg az elszántságon kívül hatalmas mázli is kell.
keynra üzenete…
Hm, nem értek egyet azzal, amit a hierarchiáról mondasz. És nem a korcsosulás miatt adott a hierarchia, nem megszokás, hanem emberi termeszetünkből fakad. Sőt, magából a természetből. Minden társas csoportban élő élőlényre érvényes(a növényektől a ragadozókig).
Erősebb-gyengébb kölcsönhatásának eredménye, s egyenlőségre kár is vesztegetni a szót. Még beszélni és járni is alig tudunk, de már hierarchia van közöttünk. Az "életrevalóbb"-ból lesz a vezéregyéniség.
És hiába az a könyv, amit példának felhoztál. Van akinek eszébe sem jut, h a meggazdagodásra próbát tegyen. S nem kell feltétlenül szélsőséges helyzetben éljen, van aki alaptermészetéből adódóan nem alkalmas ilyen gondolatokra, nemhogy tevékenységekre. Szolgalelkűként született, vagy azzá tették a körülmények. Vagy csak befele forduló személyiség. Vagy csak a szótárában a gazdadság nem az anyagi jólétben merül ki.
Ami meg a jelen kort illeti, ha afféle selejteket eneged érvényesülni és a piramisok csúcsára jutni, mint említetted, s mint látjuk nap mint nap, akkor az a kor meg is erdemli, hogy átbasszák- szép magyarul.
A tudás kincséről meg csak annyit, hogy az efféle selejtek hiába jutnak hozzá, nem tudják használni, csak bambán nézik, mint a narancsot az eszkimó.
És a spiritualizmus... ez ismét olyan téma, melyet nem lehet kommentekben kifejteni. De ha nem tévedek a spiritualizmus alapja a "szellemben", lélekben, és annak elpusztíthatatlanságában való hit (és itt ne a vallást értsd a hit alatt, szó nem volt sem az egyházról,sem hasonlóról). Mindehez persze szorosan kapcsolódik az egység és boldogság gondolata is.
Nos, ha elfogadjuk a meghatározásod, akkor is azt kell mondanom, h a boldogság fogalmának tisztelete, szeretete nem elég a boldogsághoz. Ahogy az egészséges szellem, lélek sem elég a fizikai egészségességhez. Nem elég az egyik oldalt fényesítgetni, ahhoz h mindkét oldal csillogjon.
Pannóca üzenete…
Most hogy el is olvastam a cikket...
1. szerintem az embernek szüksége van a hierarchiára
2. igen, az egy kamu, hogy nem ez az utolsó társ. fázis, lesznek változások, de miből gondolod, hogy ez fejlődés lesz? (már ha fejlődés létezik) Én attól tartok, hogy lesznek nagy visszafordulások. Az emberek ahogy írtad már másra vágynak, csalódtak a demokráciában meg a fú de nagy szabadságban, látják, hogy esik szét a társadalom, káosz van, éppen ezért a más amit keresnek egy újabb diktatúra, sajnos ennek most is erős jelei vannak.
3. Ha mindenki knagy egyéniség, szabad, különleges, kreatív, önálló, független stb., individuum az egészen szétzülleszti társadalmat, a kapcsolatokat... ha mindenki "világpolgár" lesz, azt a környezetünk sem bírná el.
4. Amiről te írsz az az országok, népesség csak töredékében jelentkezik egyelőre. És ha ázsiában is jelentkezne, az tényleg tragédiákhoz vezetne a bolygó szempontjából nem jó ez a túl nagy öntudat. Addig volt jó nekünk, míg nem akar minden indiai meg kínai autót.
5. A szabadság, amiről a cikk szól, ahogy már írtam hatalmas nagy illúzió, ugyanolyan rabok vagyok, mint bármikor, sőt! A gondolkodásunkat, életmódunkat teljesen behatárolják, terelgetik. "mindenki szabadnak érezze magát" - ez kb. most is így van, úgy érzik, csak éppen nem igaz :)
Ha hatmilliárdan kezdenek önállóan gondolkozni, tevékenykedni, éppen abból lesz a nagy káosz.
6. Egyenlőség nem létezik, nem is fog. (Legfeljebb egy falanszterben, de ott én már nem szeretnék élni.)
7. "Végül a testvériség minőségéből kell a gazdasági szférát berendezni, ami azt jelenti, hogy a gazdaságban megtermelt áruknak és szolgáltatásoknak a másik ember valódi és reális igényeit kell kielégíteniük." - ez teljesen szürreális egyelőre (vagy mondjuk úgy, hogy már)
8. Az, ha valaki kulturális kreatív is egy meghatározottság, elköteleződés, a kulturális kreatív sem szabad, ez egy ideológiai zárka amiben mozgunk. (ahogy wikin látom sajnos a legtöbb tulajdonságuk rám is igaz, kivéve a végtelen optimizmust)
eapo üzenete…
Pannóca, "számos tőke kell hozzá" említetted egy előző bejegyzésedben, mivel a "tőke" szót idézőjel nélkül használtad, a pénzt értem alatta, és ebből kiindulva arra következtetek, hogy neked is a pénz ami a hatalmat jelenti. a pénz csak egyik eszköz a piramis csúcsa felé vezető úton.

írod, hogy a tevékenységeket "össze kell hangolni", igen, viszont a "vezetés" alatt manapság a saját érdekek megvalósítása értendő, amely csak ritkán egyezik a közösségével.

a teljes egyenlőségben én sem hiszek, és nem ismerek olyant ki őszintén tudna hinni benne, viszont az egyenlőség tiszteletével már komoly eredményeket lehet elérni.

nem is arról van szó, hogy megszűnjenek a hierarchiai rendszerek, hanem arról, hogy ne vezetők, hanem példamutatók, ne törvények, hanem közös érdek, ne gyógyír, hanem a megelőzés, stb.. összessége alkosson olyan közösségeket, melyek nem önpusztítóak. úgy látom, hogy ehhez egyetlen feltétel teljesítése elegendő lenne, az az őszinte kommunikáció, éppúgy önmagunkkal mint embertársainkkal.

a hierarchiával nem lenne gond, addig, amíg valós okok miatt rendeződnek a szintjei, viszont ha valamelyik - s főként a magasabb pozíción levők - szintje nem a rendszer érdekében cselekszik, az a rendszer széthullását eredményezi (ekkor már nem beszélhetünk hierarchiáról, mivel a hierarchia rendszer, és a nem működő rendszer az rendszertelenség, amellyel kapcsolatban abszurd hierarchiáról beszélni, de ez már "szavagolás").

ha piripócson megkapnám az útmutatást az eredményes és gazdag léthez, én lennék a legelszántabb kivitelező.
nem kell tudjak hozzá olvasni, mivel a kocsmában is meghallgathatom; nem kell pénz hozzá, mivel a természet erőforrásait kihasználhatom; nem kell elsőre megértsem, csupán célként ki kell tűzzem, s idővel megértem; a környezeted pedig te választod magadnak, és nem ő téged.

"És persze vannak álmai az embernek, meg céljai is, de azok egészen középosztálybeliek" ez a mondatod csak saját álmaidat minősíti, ezek szerint te tisztában vagy képességeiddel, vagy alul értékeled azokat, viszont a legtöbben nem így gondolkodnak. ezzel kapcsolatban ma hallottam a rádióban egy felmérésről, mely szerint az egyesült államokban az emberek nagy százaléka (60%ra emlékszem, de nem biztos) helytelenül, képzetek alapján ítéli meg önmagát. ez érthető is, reklámok, propaganda, érdekvélemények, tömeges irányítás...

a hierarchia igénye "emberi természetünkből fakad" fogalmazta meg kave2cukorral, én is ezt írtam; a "korcsosulás" szó használata okozta a félreértést. én ebben a koncepcióban a tudat kialakulását értem korcsosulásnak

talán a hierarchia szó és jelentése is magyarázatra szorul. lexikális: hierarchia [görög (Ιεραρχία)], szent (ιερός), uralom (άρχω). fölé- és alárendeltségi rendszer

a hierarchia jelenléte evidens, mivel csak abban az esetben lehetne megcáfoni, ha minden mindennel és mindenkivel azonos szerkezetű, tulajdonságú lenne. mint tudjuk, ez nem így van (a kő alárendeltje az embernek; nagyobb farkam van mint a havernak; a nép robotol, a politikus diktál...).

írásomban félreérthetőségre az ad lehetőséget, hogy nem tértem ki olyan részletekre, melyről később kiderült, fontosak, miszerint "a mai, társadalmi hierarchikus rendszerek azért haladnak a bukás felé, mert manapság mindenki számára elsajátítható a hatalom megszerzésének tudománya.".
ezért utólag is elnézést kérek, de még elő fog fordulni ;) ez a vita lényege, hogy az ilyen fontos részletek kibukjanak, és kommunikációnk még egyértelműbbé váljon.
Pannóca üzenete…
A tőke alatt természetesen nem csak a gazdasági tőkét értem, hanem a kulturális, kapcsolati, tudás tőkét is. (Bocs, szocpolos vagyok, nem gondoltam,h ez nem egyértelmű.)Épp arra céloztam, hogy ez többdimenziós dolog.
eapo üzenete…
tetszik a megfogalmazás, miszerint a hatalom "többdimenziós", és ez rávilágít egy újabb problémára (talán úgy is fogalmazhatnék, h pont a valós problémát fedi fel) , amit környezetünkben nap mint nap tapasztalhatunk:
a látszólagos hatalom; vannak kik egyetlen alkotóelemével is képesek bebiztosítani hatalmi pozíciójukat, mint pl: pénz+marketing, politika+marketing, információ+marketing.

:) nem tudom tűnt-e fel, h itt a marketing a bűnös (más téren a propaganda, viszont nyugodtan vehetjük egy kalap alá).
Névtelen üzenete…
Kár erről vitázni, hogy a hatalomhoz jutás lehetősége mindenkinek a kezében van, mivel ez eléggé egyértelmű már akkor is, ha csak az Internetre gondolunk. A legkisebb faluból a 15 éves Kovács Pisti is lehet egy honlap moderátora akár, már ez is egyfajta hatalom. Bárki, bármikor bármilyen technikai szintű honlapot létrehozhat akár teljesen ingyen, amin terjesztheti a nézeteit pontosan úgy, mint a média teszi, ami mint tudjuk a legnagyobb hatalom jelenleg (nagyobb, mint a politikai!).

Az igazi kérdés itt az, hogy eléggé felnőtt-e már az emberi társadalom ahhoz, hogy bánni tudjon egy ilyen óriási lehetőséggel. A válasz egyértelmű nem.

Az emberek óriási többsége még mindig középkori szinten gondolkodik, szerintem még olyat is találhatunk, aki azt sem tudja, hogy a Föld gömbölyű, egy részük pedig simán boszorkányokat égetne, hogyha hagynák nekik, a rasszista nácikról már nem is beszélve.

Az emberiség rendkívül fiatal még, jóval meghaladja a technikai fejlődése az értelmi, szellemi fejlődését.

Véleményem szerint a kulturális kreatívok (hogy kicsit a fő témáról is beszéljünk) csak akkor fognak tudni változtatni ezen a helyzeten, hogyha többen lesznek (min. az emberiség 60%-a). Úgy gondolom, hogy ez pedig genetika kérdése, plusz persze egy természetes fejlődési folyamaté, amely az emberi elmét csiszolja. Ezeket azonban folyton háborúk, természeti és egyéb katasztrófák szakítják meg, így több ezer éves folyamatra lehet számítani.

Nevetséges számomra a kulturális kreatívokról kialakult feltételezés, miszerint ezek az emberek néhány év leforgása alatt majd jól megváltoztatják a világot.
eapo üzenete…
kedves Névtelen, való mit irsz, kivéve az utolsó gondolat, mely félreértésen alapúl, pontosabban a tanulmány ismeretének hiánya.

a tanulmány lépésről lépésre megmagyarázza a jelentős marketingismeretekkel megfogalmazott cimet, mely elérte a kivant hatást.

természetesen nem arról van szó, h a kultkreatvok meg akarják változtatni a világot, hanem aról, hogy hogyan tehetjük élhetőbbé környezetünket, elindit egy folyamatot, mely célja az élhetőbb társadalmak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008