az emberi tudat

a "Kulturális kreatívok" című bejegyzésre érkezett kommenteka hierarchia fontosságát tárgyalják, amely kapcsán kitértem a tudattal kapcsolatos gondolataimra. ennek a témának érdemes egy új bejegyzést szentelni, mivel nem kapcsolódik szorosan a témához, és erről is lehet oldalakon keresztül vitázni. erre meg is kérlek benneteket.

a emberi tudat kialakulását biológiai korcsosulásnak ítélem.
minimális etológiai és szociológiai ismeretek összevetésével bizonyítható, hogy nem az alapvető biológiai funkciókat szolgálja. az tény, hogy a tudatos gondolkodás biológiai, és az is tény, hogy a tudatos cselekedetek felülírhatnak minden alapvető biológiai programot.
úgy is fogalmazhatnánk, hogy alapvető biológiai felépítésünk mellett az evolúció során kialakult egy olyan tulajdonság, amely eltér a természetben megszokottól, ez a tudat.
és mi ez, ha nem korcsosulás?

"eddig megmagyarázhatatlan okból az ember tudatára ébredt" nemhiába használjuk az "ébredt" kifejezést; habár vannak a - hétköznapi értelemben vett - tudat kialakulásáról szóló elméletek, ezeket csupán a tudat alkotta, és hogyan fogadhatnánk el tényként az ezt a tudatot, amit az emberi tudat alkotott. nem hiába neveztem "alkotásnak", ez művészet, és egyetlen hasznát látom: gyönyörködtet.

a tudat nem összekeverendő az ön-tudattal!

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Ha nem haragszol meg, ilyen alapon a biológia, az élet lázadás a létezés egyszerűsége ellen. Mivel nekem a gondolat maga a csoda, azthiszem joggal lázadok az élet öncélú körforgásának egyszerűsége ellen.
eapo üzenete…
félreértésre, vagy értelmezésbeli pontatlanságokra utal hozzászólásod. megpróbálom korrigálni.

a biológiai életnek több összetevője van, melynek csak elenyésző részét képezi a tudat.

a tudat az ember biológiai mivoltának vírusa

a gondolat valóban csoda, és csodálatos cselekvést, vagy csodálatos dolgok alkotását eredményezheti. viszont a gondolat nem összetévesztendő a tudattal. a tudat is a gondolat egyik csodája.

ezen csodák szubjektívek, mivel a tudat értelmezi őket.

a tudattalan (értsd: nem érékelésen alapuló tudat, vagy tudatalatti) cselekedetek képesek megalkotni a szubjektivitástól nem függő valódi csodákat.

az élet öncélú körforgásának egyszerűségét csodálom, viszont én is szigorúan megtartom a távolságot.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008