römi

nagynenem bevasarolt romibol, es emlekeztetoul kerte a szabajokat, mivel neten nem talaltam sehol a nalunkfele nem kartyaval jatszott romi talbajatekot, megprobaltam feleveleniteni es leirni. ime igy sikerult:
    tehat.. 7 koves oszlopokba kell szedni oket, az osztokovet, a szamanak megfelelo oszlop tetejere kell helyezni. ez lesz a "szepko", amit onnan vettel ki atrakod a kovetkezo oszlop tetejere, ezt az oszlopot kiosztod a kezdo jatekosnak, a kovetkezo oszlopot a kovetkezonek es igy tovabb, korbe. minden jatekosnak ket oszlopja kell legyen, majd fel kell pakolni a tablara. ha az oszlopok elfogytak, a szepkoves oszlop elottiekkel folytatjuk, ha teljesen elfogytak, az asztalon levo koveket keverjuk es pakoljuk oszlopokba.

    az osztas utan, de a jatek kezdete elott, ha valakinek van duplaja azt bejelentheti, es egy masik duplaval cserelhet, ellenorzeskent kerheti, hogy megmutassa a masik fel a ko parjat. van aki ugy szigoritja a jatekot, hogy kiskoveket csak kiskovekkel, nagykoveket csak nagyokkal cserel.

    a sor-terc, azonos szinu egymasutani szamokat kell tartalmazzon,
    a szin-terc azonos szamokat, kulonbozo szinben kell trtallmazzon, ertelemszeruen ez max 4 kovet.
    a kiskovek, amelyeket tercekben 5 pontnak szamolunk az 1-9-ig, a nagykovek a 10-tol felfele, ezeket 10 pontkent szamoljuk, osszeszamolasnal az 1-es ha tablan marad -25 pontot jelent. az 1-esnek tobb szerepe van, ha 2,3.. ele rakjuk, 5 pontnak szamit, ha 12,13 utan akkor 10, ha pedig 1-es szin-tercet pakolunk ki akkor minden 1-es 25 pont, ha tablan marad, -25-nek szamit
    a zsoli ha tablan marad -50 pont, ha a zsoli a boritoko akkor a nyeremenyhez/zarokohoz (ami plusz 50 pont) hozzaadunk meg 100 pontot, plusz a kipakolt kovek.

    a kezdo jatekos leteszi arccal lefele azt a kovet, amellyel nem tud mit kezdeni. ezzel elkezdi a sort, amelyet tovabbiakban a nemkivant kovek alkotnak, egymasutan, arccal felfele. (asztalon levo kovek, eldobott kovek)
    a lenyeg, hogy minel hamarabb le lehessen pakolni a tablarol a koveket, akinek hamarabb elfogy, es boritokove is marad, az nyert. a boritoko a zaroko, amely csak a zsoli eseteben nem mindegy, hogy milyen.

    kipakolni 50 ponttal lehet, amelyben kotelezoen kell legyen sor-terc. (kipakolt kovek)
    a tercek mindenike minimum 3 kovet kell tartalmazzon, es lehet barmekkora, tobb fele is lehet valasztani a hosszu terceket, aminek tovabbiakban elonye az, hogy meg tobbet lehet potolni a vegekre.

    kipakolas utan meg kell varni, hogy ujra rank keruljon a sor, majd az asztalrol lehet felszedni tovabbi "hasznos" koveket, a kezdoko kivetelevel. csak addig lehet visszamenni a sorban amig "hasznos" kovet veszunk fel, a "hasznos ko" nem kerulhet tablara, muszaly kipakolni, akar megtoldani a kipakoltat, akar passzolni egy masik szemely kipakolt tercehez. ha passzolt ko bekerul a sor-terc vegere, vagy elejere, az szelso kovet kivesszuk es megtartjuk, osszeszamolasnal az a mi pontunkhoz adodik hozza. szin-terc eseten csak akkor lehet passzolni, ha a terc csak 3 kovet tartalmaz, es a passzolt kovel lezarjuk azt, majd megtartjuk a kovet.
    a zsolival lehet helyettesiten tercekbol hianyzo kovet, kipakolas utan ezt ki lehet cserelni az oda talalo kovel, de kotelezoen fel kell hasznalni hasznoskoket, mindig az aki kicsereli.

    ha harom konel kevesebb marad a tablan azt be kell jelenteni, es ettol fogva mar nem tud venni az asztalrol. csak az oszlopbol.
    lehet tablara is gyujteni a terceket, de akkor elesunk az asztalrol felszedesrol, a passzolasi lehetosegtol, de ha minden ko tercben all, es van egy zarokovunk is, akkor osszeszamolas nelkul a nyeres 300 pontot kap a terceire, plusz 50-et a zarokoert. ha ez zsolival tortenik akkor automatikusan duplazodik a tercpont. ezt tablakesznek, vagy handolasnak nevezzuk.
    ha az elso osztasnal a szepkonek a parjat bemutatjak az 50 pontot jelent. a vegen a szepkovet fel lehet hasznalni egy passzolasra, vagy zarokokent.

    tippek:
    erdemes az 1-est nem kipakolni sorterckent, hanem varni vele amig kerul valahol egy 1-es szinterc.
    zsolit sem erdemes elpazarolni, mert hasznosabb zarokonek, vagy vegso passzolasnal.
    erdemes minnel tobbet felszedni az asztalrol, meg ha tablan sok is marad, mert igy nagy ponterteke tehetunk szert.
    erdemes folyamatosan kovetni masok kipakolt terceit, es tartogatni a passzolasra a koveket.
    erdemes handolasra gyujteni, es elvezni masok szenvedeset.
    erdemes betartani a "vesztes oszt" szabalyt, hadd dolgozzon, es mi pihenjunk.
    szepko: tehat ha vegeznel, de van meg egy plusz koved, ha felveszel megvan az eselye h az nem lesz jo semmire es meg varnod kell egy kort. de ha valakihez aki ki van pakolva, pont talal a szepko, akkor leszedheted a szepkovet a stoc tetejerol, passzolod neki, majd egy zarokovel boritasz es vege a jateknak

nahh.. ennel tobb mar nem megy.. ha valakinek meg valami tippje, szabalya, kommentkent vazolja! jo jatekot

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Mi is igy jatszodjuk
Névtelen üzenete…
Mi is hasonloan jatszodjuk... Vannak elteresek de az alapja ez! (nallunk a kipakolashoz a min 45pont ami muszaj tartalmazzaon egy allo es egy sortercet, s a vegen ha csak 3ko marad a tablan nem kell semmit jelenteni s lehet akkor is az elhasznalt kovekbol felvenni es ujabb terceket alkotni.)
Névtelen üzenete…
remelem ez az eredeti jatek, mert en azt keresem.sajnos csak ezt talaltam.remelem biztos forras
Névtelen üzenete…
ha zsolival zarok nekem dupla es akinek a tablan maradt azt duplan kelle venni?persze minuszba?
es ha en mar zartam es van aki nem pakolt ki annak mennyit kell le vonni????minusz 100?es ha zsolival zarok s meg nincs ki pakolva valaki annak -200?ha tudsz kerlek valaszolj.
Unknown üzenete…
Koszi hogy megisztittad az oldalt. Egy kerdes: mi tortenik ha az illeto tablan es zsolival vegez? Hany pontot kap?
Unknown üzenete…
Koszi hogy megisztittad az oldalt. Egy kerdes: mi tortenik ha az illeto tablan es zsolival vegez? Hany pontot kap?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008