jégrevű a tavon

zzoolliikkaa, 6/1/2009 16:33:48:
http://www.videonews.ro/public/4182

ezzel a híradó részlettel kezdődött a mai nap témája, amelyet a helyi média, "Veszélyes játék a víz felett" címmel mutatott be.

A lényeg:
A zeteváraljai Víztározó 18cm-es jégtakaróján autókkal és motorokkal száguldoznak a környékbeliek, és nemcsak, ugyanis tudok olyanról, aki 80km-et tett meg a mókáért.

megmutattam nagymamámnak, hogy milyen új kihívást találtak a környékbeliek, erre ő elsáppadt, és gyorsan elémtolta a mai újságot, amelyben vészjósló egész oldalas cikk található, tavalyi szerencsétlenségeket is említve.

az ekkor elhangzott spontán válaszom, amiért írok a témáról, amellyel sikerült még sáppadtabbra fessem az ábrázatát, és már akkor is eszébe fog jutni, ha kilépek az ajtón:
az emberek pont azért mennek rá a jégre, mert veszélyes, ha nem lenne az, senkinek eszébe nem jutna.

a helyi média csak azt nyomja, hogy milyen veszélyes, baj történhet, vészjóslóan fenyegetőzik, idézem:
Ne menjenek rá a tóra!
Ezt üzeni mindenkinek Jére Ferenc, a városi rendőrség alparancsnoka: "Télen sok helyen még az aszfalt sem biztonságos, nemhogy a jég, amely betörhet. Mély a Víz, csak baj ne történjen."

"..csak baj ne történjen" ezzel csak azt sikerül elérni, hogy szülő tiltja, gyerek megteszi, még nagyobb a kihívás, még magasabb az adrenalinszint. s mivel állandóan arról beszélnek hogy baj fog történni, az meg is történik!

a média utánajárt, és kiderült, hogy sem a közlekedésrendészet, sem a vízűgy hatáskörébe nem tartoznak a jégen foly események, tehát teljesen legális, és nem tiltott!

és én is írjak a veszélyről, de nem vészmadárként, mivel rögtön csatolom a megoldást is:

minden veszély forrása a tájékozatlanság.
tájékozatlanság arról, hogy hogyan viselkedik az autó a jégen, katasztrófával végződhet.
tájékozatlanság a vészhelyzetben fellépő reakcióképességünkről, meggondolatlanságot, téves reflex-cselekvést vonz, és szintén katasztrófa lehet az eredménye.
akkor következhet be tényleges vészhelyzet, ha informálatlanok az emberek a jégtakaró teherbírásáról, a horgászok által lékekkel - logikátlanul - gyengített helyekről, az időjárásról és annak szervezetre ható hatásairól.
amennyiben ezeket a hiányosságokat pótolnák, biztonságosan mehetne rá mindenki a jégre, ahol olyan tapasztalatokat szerezhet, avagy felhőtlen szórakozásban lehet része, amelynek nincs más módja. és az adrenalintermelés még így is kellőképpen bíztosított maradna.

mi kell több? irány a jég!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Römi táblajáték szabályok és leírás - frissítve

gmail down

oscar 2008