eaposztrof ::

2008. június 23., hétfő

magyarul

magyarul beszelunk, de gyakran nem ertjuk egymast.

ennek lehetseges okai:
- a magyar egy nagyon fejletlen, primitiv nyelv
- a magyarul beszelok fejletlenek, primitivek
lehet vitazni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

@endre

Magyarul beszélünk, de mégis mindnyájunknak más szótára van az "igazság" és a "valóság" dekódolására és megkonstruálására. A más szótár pedig azt eredményezheti, hogy -- bár ugyanazokat a szavakat használjuk -- mégsem pontosan ugyanazt értjük alatta. Az "igazság", és a "tévedés" diszkurzív termékek. Hogy mi számít annak, azt gondolkodásunk (amely tulajdonképpen egy [valójában több, de ez bonyolítja a képletet] általunk elfogadott gondolkodásmód intézményesült formájának a kivetülése) fogja meghatározni. Éppen ezért létezik olyan sokféle elmélet a félelemről, a szorongásról, az ego védelméről stb. (ez egyben válasz a vállalkozó bölcsész blogban A félelem cikkre adott reakciódra is).

A nyelv szerintem elválaszthatatlan a valóságtól, amit nekünk közvetít, és amit csak rajta keresztül tudunk felfogni. A két lehetséges válasz, amit megadtál (már ha teoretikusan ugye elfogadjuk, hogy ez esetben csak ez a két válasz lehetséges) éppen ezért szerintem nem különválasztható. A nyelv meghatározza a gondolkodást, ami viszont alakítja a nyelvet. Természetesen sokkal organikusabban, mint ahogy ez most elsőre hangzik.

eaposztrof írta...

igen.
sokfele elmelet letezik a fogalmak korul, de a jelentestartalmat a fonevkent hasznalt forma fo tulajdonsagai alapjan leszogezhetjuk. csak ez alapjan erdemes hasznalni a koznyelvben a szavakat, mivel tomegekhez szolunk, es mint irtad, mindenkinek mas a szotara. ez kifejezetten igaz a magyar nyelvben, amely fejlettsege nem aranyos a bonyolultsagaval/szokincsevel.

a nyelv keves a valosag megfogalmazasahoz. nelkuoozhetetlen a nonverbalis kommunikacios eszkozok felhasznalasa a kifejezeshez. es mivel ez a lehetoseg nem adatik meg az irasos formanal, szukseg van a korulirasra. amit bolcseszkent nagyon ugyesen hasznalsz is, csak jelen esetben az "allitmanyok" nem kozerthetoek.

a ket lehetseges valasz, pontosabban ket valasztasi lehetoseg. amelyek - mint irtad - sokkal organikusabbak, de azt irasban kifejteni, egyresz lustasagom, masreszt a nonverbalis kommunikacios formak hianya gatolja.

ajánld barátaidnak

amennyiben ajánlod az oldalt barátaidnak, következő lépésben megmutatom, hogy blogod, honlapod látogatottságát hogyan tudod egyik pillanatról a másikra sokszorosára növelni

 
 
 

Dictionary.com Word of the Day